Vannlekkasje i bilen ga rett til heving


Vannlekkasje i bilen utgjør normalt en kjøpsrettslig mangel. Men dersom bilen er gammel, vil dine forventninger til bilen måtte senkes. Imidlertid kan selv eldre biler ha mangler som gir deg rett til å heve kjøpet.

Kjøpte bil med flere feil

En kvinne fra Trondheim kjøpte i mai 2016 en 13 år gammel Opel gjennom en bruktbilforhandler. Kjøpesummen var kr 70.000 og kilometerstanden var 120.000. Kort tid etter overtakelsen oppdaget hun flere forhold ved bilen som hun reklamerte over. Det var en vannlekkasje i bilen som medførte vannoppsamling i dørken. Videre hadde bilen knukkede fjærer både bak og foran, feil med alarmen, oljelekkasje, feil ved bremser og enkelte rustskader.

Mislykket utbedring

Kjøperen fikk etter dette utbedringer kostnadsfritt gjennomført av selger. Men enkelte av feilene kom imidlertid raskt tilbake. Hun oppdaget blant annet at det fortsatt var vannlekkasje i bilen. Da det oppstod betydelig vannoppsamling i dørken over sommeren, krevde kjøperen heving av bilkjøpet. Selgeren motsatte seg dette da han mente bilen ikke var i dårligere stand enn det som må kunne forventes av en 13 år gammel bil. Han tilbød seg imidlertid å sørge for ny reparasjon dersom kjøperen kunne dokumentere at det fortsatt var vannlekkasje i bilen.

Vannlekasje kunne ikke forventes

Partene kom ikke til enighet og saken ble brakt inn for forbrukertvistutvalget. Tvisten reguleres rettslig av forbrukerkjøpsloven. Bilen skal etter denne lov være i samsvar med det kjøperen har grunn til å forvente ved kjøp av slike ting når det gjelder holdbarhet og andre egenskaper. Hvorvidt bilen er mangelfull skal vurderes ut fra forholdene ved leveringen. Utvalget fant det sannsynliggjort at det var en vannlekkasje i bilen allerede på leveringstidspunktet. Denne hadde ikke blitt tilfredsstillende utbedret. Når bilen i dette tilfellet er relativt gammel må det legges til grunn at kjøperens forventninger til bilen må reduseres noe. Enkelte feil må kunne forventes, men utvalget mente kjøperen ikke hadde grunn til å forvente en så graverende feil som dette selv om bilen var 13 år gammel.

Hevet kjøp av rusten veteranbil

En rusten veteranbil var annonsert som reparasjonsobjekt. Kjøperen hevet avtalen og fikk pengene tilbake. Spør Osloadvokatene om mangler ved bilkjøp!

osloadvokatene.no/privat/hevet-kjop-av-veteranbil/

Ny utbedring ble avskåret

Etter loven kan kjøperen ikke heve kjøpet dersom selgeren sørger for retting eller omlevering. I dette tilfellet hadde selgeren gitt et betinget tilbud om reparasjon etter det siste utbedringsforsøket. Kjøperen ble bedt om selv å dokumentere at det fortsatt var en vannlekkasje i bilen, da selgeren selv stilte seg avvisende til det. Dette tilbudet fra selgeren oppfyller etter utvalgets syn ikke lovens vilkår. For at selgeren skal kunne svare et krav om heving med retting må han uten opphold gi kjøperen et ubetinget tilbud. Selgeren kunne med dette ikke avskjære hevingskravet med tilbud om retting.

Ikke forsvarlig å kjøre

For at kjøper kan få medhold i krav om heving må mangelen ikke være uvesentlig. Utvalget uttalte i denne sammenheng at bilen var kjørbar selv med vannlekkasjen. Men å kjøre med vann i dørken ble ansett som uforsvarlig da det ville føre til følgeskader på andre deler av bilen. Utvalget fant det med dette klart at mangelen ikke var uvesentlig og at kjøperen hadde krav på heving.


Relaterte artikler