Hopp til innhold
Arbeidsrett

Innkalt til drøftelsesmøte – hva nå?

Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-1 at arbeidsgiver plikter å drøfte oppsigelsen med arbeidstakeren før beslutning om oppsigelse treffes.

Hva er et drøftelsesmøte?

Et drøftelsesmøte betyr at arbeidsgiver vurderer å si opp din stilling, og mener å ha grunnlag for å gi en oppsigelse. Du skal i drøftelsesmøtet som ansatt få komme med dine synspunkter før det treffes en endelig avgjørelse om oppsigelse/avskjed. På spørsmål om det er nødvendig å ha med seg advokat i et drøftelsesmøte er vår vurdering at arbeidsgiver forholder seg mer saklig til regelverket og gjennomfører en mer ryddig prosess med advokat som bistår den ansatte i prosessen.

Den vanlige oppfatningen hos ansatte er at dersom arbeidsgiver har innkalt til et drøftelsesmøte har arbeidsgiver ofte bestemt seg for oppsigelse før drøftelsesmøtet. Det er også vanskelig for den ansatte å vite hva i det arbeidsgiver fremlegger i drøftelsesmøtet som er riktig/lovlig. Det vil også kunne være av stor betydning hva som kommer med i referatet fra drøftelsesmøtet fra den ansattes side -enten om man vil beholde stillingen eller ønsker å forhandle frem en sluttpakke/kompensasjon.

Hva tas opp under drøftelsesmøte?

Arbeidsmiljøloven oppstiller ingen formkrav til gjennomførelsen av drøftelsesmøte. Men arbeidstaker bør varsles om hva som skal drøftes under møtet. For å oppfylle saklighetskravet bør videre arbeidsgiver redegjøre for grunnlaget for oppsigelsen. Dersom en eventuell oppsigelse vil begrunnes ut i fra virksomhetens forhold bør det i tillegg redegjøres for hvordan utvelgelseskriteriene er anvendt overfor den aktuelle arbeidstakeren. Utvelgelseskriterier er de faktorene som skal være avgjørende for hvilke medarbeidere som skal sies opp innen den delen av bedriften som skal nedbemannes. I tillegg skal arbeidstakeren få mulighet til å fortelle om hvordan oppsigelsen vil ramme han eller henne. I tilfeller hvor oppsigelsen er begrunnet i arbeidstakers forhold er det særlig viktig at arbeidstakeren får mulighet til å redegjøre for sitt syn på saken. Av bevismessige hensyn bør det også føres protokoll fra møtet som signeres av de som var til stede.

Virkningen av at drøftelsesmøte ikke er gjennomført

At drøftelsesmøte ikke er gjennomført før oppsigelse er gitt, medfører nødvendigvis ikke at oppsigelsen er ugyldig. Det utgjør imidlertid en saksbehandlingsfeil som kan være ett moment ved vurderingen av om oppsigelsen er ugyldig.

Har du spørsmål? Ta kontakt

Kjersti Bolstad Advokat/Partner