
Osloadvokatene vant i Høyesterett
Utestengt pga fusk i et semester
Universitetet i Oslo hadde mistanke om fusk og fattet derfor vedtak om annullering av eksamen, han ble også utestengt pga fusk i et semester. Studenten engasjerte advokat Svein Wennevik ved Osloadvokatene som klaget på vedtaket, men klagenemnden opprettholdt utestengelsen. For å kunne prøve gyldigheten av klagenemndens vedtak måtte saken bringes inn for domstolene.
Mente saken tilhørte fortiden
Universitetet mente at saken måtte avvises da studenten ikke lenger hadde rettslig interesse i å få saken avgjort. Utestengelsen var nemlig fullført. Advokat Wennevik fastholdt at studenten stadig hadde interesse i å få saken avgjort.
Helt til Høyesterett
Studenten fikk medhold i tingretten, men Universitetet anket saken inn for lagmannsretten. Lagmannsretten kom til motsatt resultat. Lagmannsrettens avgjørelse ble anket til Høyesterett. Spørsmålet var prinsipielt.
Utestengt pga fusk har straffepreg
Høyesterett viste til at vedtaket har straffepreg.
Studentenes rett til domstolsprøving er begrunnet i særlige rettssikkerhetsbetraktninger fordi vedtak om bortvisning og utestenging vil innebære vesentlige inngrep for de studenter det gjelder. Det er derfor viktig at studentene gis reelle muligheter for å overprøve vedtak av en slik karakter
En illusorisk prøvingsrett
Retten hadde derfor vanskelig for å forstå at søksmålsadgangen bare skulle gjelde før utestengelsen var gjennomført. For ofte vil det være tilfelle at utestengelsen er påbegynt mens saken er til behandling i klagenemnden. Ved en eventuell anke vil gjerne utestengingen være fullført. Etter Universitetets syn skulle ikke studenten ha mulighet til da å prøve vedtaket videre. Høyesterett mente dette ville gi en illusorisk prøvingsrett.
Har rett til å prøve saken
Avgjørelsen er en seier for studenters rettssikkerhet. Høyesteretts avgjørelse betyr at saker om fusk og utestenging kan prøves av domstolene selv om utestengelsen er gjennomført. Det er dermed slått fast at studenters prøvingsrett er reell.