Vet du om disse endringene i reglene om overtidsarbeid?
Arbeidsmiljølovens regler om overtid er endret fra 1. juli 2015.
Om din virksomhet er bundet av tariffavtale, økes grensen for hvor mye overtidsarbeid som kan gjøres etter avtale mellom arbeidsgiver og din tillitsvalgte. Det økes fra 15 til 20 timer per uke, og fra 40 til 50 timer per måned. Grensen for hvor mye overtidsarbeid Arbeidstilsynet kan gi tillatelse til økes fra 20 til 25 timer per uke.
Hva er overtidsarbeid?
Overtidsarbeid vil si arbeid ut over arbeidsmiljølovens grenser for alminnelig arbeidstid. Dersom du arbeider ut over avtalt arbeidstid, men innenfor lovens grenser for alminnelig arbeidstid er dette merarbeid. Det er kun arbeid ut overt dette som etter loven er overtidsarbeid. Alminnelig arbeidstid er etter loven ni timer i løpet at 24 timer og 40 timer i løpet av syv dager.
Når er overtid tillatt?
Overtid er kun tillatt dersom det er et særlig og tidsavgrenset behov for det. Overtid kan med andre ord ikke brukes som en fast ordning.
Hvor mye overtid kan du bli pålagt å jobbe?
Før overtidsarbeid kan iverksettes skal arbeidsgiver, dersom det er mulig, drøfte nødvendigheten av det med din tillitsvalgte. Etter arbeidsmiljøloven kan arbeidsgiver pålegge overtidsarbeid på inntil 10 timer i løpet av 7 dager, 25 timer i løpet av 4 sammenhengende uker, og 200 timer i løpet av 52 uker. Disse grensene kan utvides gjennom avtale med tillitsvalgte og gjennom tillatelse fra arbeidstilsynet. Det er ingen regler om at overtid skal varsles på noen bestemt måte, eller varsles med en bestemt tidsfrist. Men din samlede arbeidstid (alminnelig arbeidstid + overtid) må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer. Samlet arbeidstid må heller ikke overstige 48 timer i løpet av 7 dager.
Om du selv ønsker å jobbe mer
Dersom din virksomhet er bundet av tariffavtale kan du gjennom din tillitsvalgte avtale med din arbeidsgiver at maksimal alminnelig arbeidstid kan økes fra 10 til 12,5 timer. Men om en slik avtale inngås skal det legges særlig vekt på din helse og velferd. Du kan gjennom din tillitsvalgte også inngå skriftlig avtale om utvidet overtidsarbeid. Det kan avtales overtid på inntil 20 timer i løpet av 7 dager, 50 timer i løpet av 4 sammenhengende uker og 300 timer i løpet av 52 uker. Overtidsarbeid innenfor disse grensene kan bare pålegges arbeidstakere som er villige til det. Den samlede arbeidstiden kan ikke overstige 69 timer i noen enkelt uke.
Overtidsbetaling
Om du blir pålagt å jobbe overtid har du krav på et tillegg på minst 40 prosent av avtalt timelønn. Det er ikke tillat å avtale lavere prosentsats enn dette. Dersom det avtales at et fast tillegg i lønnen skal dekke opp for overtidsarbeid, må det komme klart fram hva som er vanlig lønn og hva som er overtidsbetaling. Avtalt overtidsbetaling må minst dekke lovpålagt overtidsbetaling.
Gjennomsnittsberegning av arbeidstiden
Om du inngår en individuell avtale med din arbeidsgiver om gjennomsnittsberegning av den alminnelige arbeidstiden, kan maksimal alminnelig arbeidstid per dag økes fra 9 til 10 timer. Grensen for maksimal arbeidstid per uke er i dag 48 timer for slike avtaler. Det har blitt innført en regel om at denne grensen på 48 timer i løpet av en uke kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker. Dette innebærer at det i enkeltuker kan arbeides mer enn 48 timer, mot tilsvarende kortere arbeidsuke i en annen uke. Den alminnelige arbeidstiden kan likevel ikke overstige 50 timer i noen enkelt uke. Om du er ansatt etter den nye generelle bestemmelsen om midlertidig ansettelse i 12 måneder, kan du ikke inngå individuelle avtaler om gjennomsnittsberegning.
Har du spørsmål om overtidsarbeid?
Kontakt Osloadvokatene ved Kjersti Bolstad
E-post kjersti.bolstad@advokat.no eller telefon: +47 905 93 204
Relaterte saker:
Jobbet i over to år uten å få overtidsgodtgjørelse
For høy lønnsutbetaling – må jeg betale tilbake til arbeidsgiver?