Oppsigelse på grunn av alder ble kjent ugyldig
Lovens aldersgrense er 72 år. Dersom bedriften har lavere aldersgrense skal dette komme klart frem.
Ble sagt opp da han fylte 67 år
Da en ansatt forsikringskonsulent nådde 67 års alder fikk han beskjed om at han nå var for gammel og måtte sies opp. Bedriften hevdet de hadde en etablert grense for alder på 67 år. Denne var en del av bedriftens pensjonsordning. Den ansatte hevdet imidlertid at han ikke visste om noen slik aldersgrensen og ønsket å fortsette i arbeidet.
Lovens grense er 72 år
Etter arbeidsmiljøloven kan en arbeidsgiver bringe arbeidsforholdet til opphør når arbeidstakeren fyller 72 år. Lavere grense for alder kan følge av annet grunnlag når grensen er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende.
Ugyldig oppsigelse – den ansatte fikk erstatning og jobben tilbake
Når en oppsigelse ikke oppfyller lovens formkrav foreligger en ugyldig oppsigelse. Har du spørsmål om arbeidstvist og oppsigelse? Kontakt Osloadvokatene.
Lavere grense må være kjent
Bedriftsinterne aldersgrenser på 67 år er relativt utbredt, og selv om de ikke har grunnlag i individuelle eller kollektive arbeidsavtaler, har slike ordninger tradisjonelt vært ansett som gyldige i norsk rett. Forutsetningen har vært at aldersgrensen har vært praktisert konsekvent, at den har vært kjent blant de ansatte, og at vedkommende arbeidstaker ved avgang har mottatt en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning.
Uklar grense
Det springende punkt i denne saken var om aldersgrensen var tilstrekkelig kjent blant de ansatte. Aldersgrensen var nedfelt i personalhåndboken og denne var det vist til i arbeidskonttrakten. Det het her at den forskriftsmessige pensjonsalder var 67 år og at den ansatte ved oppnådd 67 års alder kunne avslutte sitt ansettelsesforhold og motta alderspensjon. Videre het det at den ansatte sender bekreftelse på ønsket fratreden til nærmeste leder. På denne bakgrunn anførte arbeidsgiveren at pensjonsalder og aldersgrense i dette tilfellet var sammenfallende, og at arbeidsforholdet da kunne bringes til opphør ved fylte 67 år.
Oppsigelsen ble kjent ugyldig
Retten tolket opplysningene i personalhåndboken slik at den ansatte har et valg med hensyn til om han skal slutte ved fylte 67 år eller fortsette i stillingen. Dersom denne bestemmelsen skulle tolkes slik at den ansatte måtte tre av ved fylte 67 år måtte dette komme klart til uttrykk. Retten kunne ikke se at aldersgrensen på 67 år kom klart nok frem i personalhåndboken. De kunne heller ikke se at dette var en konsekvent praktisert ordning.