Spurte om ferie - fikk sparken
Arbeidstageren hadde fått feriebilletter i gave, og spurte om ferie i juli. Arbeidsgiveren svarte med å sparke henne.
I september 2013 ble kvinnen i 20-årene deltidsansatt hos en gullsmedforretning i Oslo sentrum. De første seks månedene var å regne som prøvetid.
Tre måneder senere fikk hun billetter til Slottsfjellfestivalen i julegave. I januar fikk hun og samboeren feriebilletter til Rhodos i gave. Både ferien og festivalen var i juli 2014.
Da kvinnen fortalte dette til daglig leder i butikken, ble ikke nyheten tatt godt imot. Ifølge lederen krevde kvinnen fri for å avvikle ferien og dra på festival, mens arbeidstageren mener at hun spurte om fri.
Innkalt til drøftelsesmøte
To dager senere ble arbeidstageren kalt inn til drøftelsesmøte om oppsigelse. Der ble det klart at kvinnen ikke kunne få ferie i juli. Deretter ble hun spurt om hun vil møte opp som vanlig i juli. Hun skulle svare på dette dagen etter, men ga aldri klar beskjed til sjefen.
Uken etter fikk hun skriftlig oppsigelse, noe kvinnen reagerte på. Ifølge arbeidsgiverens advokat hadde kvinnen brutt arbeidsavtalen ved å planlegge og bestille ferie uten først å avklare dette med arbeidsgiver. I påfølgende forhandlingsmøte mente daglig leder at kvinnen ba om fri til å reise på ferie, mens kvinnen selv mente at hun spurte om det var mulig å få fri.
Oppsagt i prøvetiden – 200.000 i erstatning etter hjelp fra Osloadvokatene
Oppsagt i prøvetiden – 200.000 i erstatning etter hjelp fra Osloadvokatene
Oppsagt i prøvetiden? Under prøvetiden er det en utvidet oppsigelsesadgang. Men dette betyr ikke at du er uten rettigheter. Kontakt Osloadvokatene!
osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsagt-i-provetiden/
Kvinnen fikk sparken på grunn av ferie
Der hevdet arbeidsgiveren at kvinnen ble sagt opp fordi hun holdt fast på at hun skulle på ferie i juli. Siden oppsigelsen kom i prøvetiden, begrunnet arbeidsgiveren oppsigelsen med at hun manglet pålitelighet.
Kvinnen mente på sin side at ugyldig oppsigelse som var usaklig.
Retten konkluderte med at oppsigelsen var usaklig
Oslo tingrett konkluderte med at oppsigelsen er usaklig. Selv om kravene til oppsigelse ikke er så strenge når man er i prøvetid, så har retten konkludert med at partene har misforstått hverandre.
Siden arbeidsgiver har bevisbyrden, må retten legge arbeidstagers forståelse av situasjonen til grunn. Dermed har retten lagt til grunn at den ansatte spurte om fri, uten å kreve fri. Retten har nå dømt bedriften til å betale sin tidligere ansatt 35 000,- i erstatning og oppreisning. Erstatningen ble så lav fordi kvinnen fikk seg ny jobb allerede i februar.
Arbeidsgiveren måtte i tillegg betale 104 000,- i sakskostnader som skal dekke kvinnens advokatutgifter.
Har du fått sparken? Ugyldig oppsigelse?
Osloadvokatene har flere advokater med lang erfaring og høy kompetanse innen arbeidsrett. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem videre.
Relaterte saker: