Mor fikk medhold i at samvær mellom far og sønn skulle gjennomføres under støttet tilsyn
Nylig vant Osloadvokatene ved advokat Tina Carlsen frem med et krav om samvær med tilsyn i Oslo tingrett. Mor fikk medhold i kravet om at samvær mellom far og sønn skulle gjennomføres under støttet tilsyn i regi av det offentlige i to år. Dette til tross for hovedregelen om at samvær under tilsyn primært ikke skal fastsettes til lengre enn ett år.
Barnet var spedbarn da forholdet tok slutt
Paret fikk i 2012 en sønn, men da sønnen var seks måneder gammel tok forholdet mellom mor og far slutt. Paret flyttet fra hverandre, og far bosatte seg i en kommune et godt stykke fra mor og sønn i Oslo.
Forlik om foreldreansvar og samvær
Etter at forholdet tok slutt, gjennomførte partene flere samtaler med familievernkontoret i Oslo. Med deres hjelp forsøkte foreldrene å finne en løsning på hvordan samvær mellom far og sønn skulle gjennomføres. Partene ble imidlertid ikke enige om en løsning de begge var tilfreds med. I 2014 reiste mor derfor søksmål mot far for Oslo tingrett. Partene inngikk der et rettsforlik.
Forliket innebar at mor og far skulle ha foreldreansvar for sønnen, og at sønnen skulle ha fast bosted hos mor. Videre skulle far og sønn ha samvær hos far i underkant av én uke hver måned. To ganger i uken skulle det også gjennomføres to telefonsamtaler, fortrinnsvis på Skype, mellom far og sønn.
Fast bosted hos far og samvær med mor var best for barnet.
Fast bosted hos far og samvær med mor var best for barnet.
Etter å ha bodd hele livet med mor besluttet tingretten at det var best for barnet å bo fast med far. Osloadvokatene bistår i saker om barnefordeling.
Mor ble bekymret for farens psykiske helse og hans alkohol- og narkotikaforbruk
Høsten 2016 ble mor urolig for farens psykiske helse og alkohol- og narkotikaforbruk. Hun tok derfor kontakt med familievernkontoret og fortalte at hun mistenkte at far hadde et alkoholproblem, og at han igjen hadde begynt å røyke hasj. Hun opplevde far som psykisk ustabil og var bekymret for at dette kunne skade sønnen.
Mor fortalte også at hun opplevde at far var truende overfor sønnen i telefonsamtaler, og at hun var bekymret for farens forhold til våpen. Selv om han hadde blitt fratatt våpenlisensen hadde han fremdeles tilgang til våpen gjennom jaktkamerater.
Bekymringsmelding til barnevernet
Etter samtalen med mor sendte familievernkontoret en bekymringsmelding til barnevernet. Barnevernet gjennomførte en samtale med mor, og i et referat fra samtalen fremkom det at barnevernets oppfatning var at samvær mellom far og sønn burde opphøre. De mente at foreldrene, med bistand fra familievernkontoret, måtte lage en ny avtale om samvær hvor guttens sikkerhet måtte være i fokus.
Partene klarte imidlertid heller ikke denne gangen å bli enige om en tilfredsstillende løsning. I februar 2017 gikk mor derfor til nytt søksmål mot far med krav om at samvær med sønnen skulle gjennomføres med tilsyn. Retten oppnevnte i saken to sakkyndige psykologer, hvor den ene var psykiater. Det er ikke vanlig at retten oppnevner to sakkyndige, men her ønsket retten en grundig utredning. Psykiateren fikk mandat til å utrede om far hadde et rusmisbruk og særlige psykiske plager som ville være uforenelige med samvær uten tilsyn.
Ingen samværsrett til far på grunn av overgrepsfare – Osloadvokatene
Ingen samværsrett til far på grunn av overgrepsfare – Osloadvokatene
Det forelå mistanke om at faren hadde begått seksuelle overgrep mot døtrene og han fikk derfor ingen samværsrett. Osloadvokatene vant saken på vegne av mor.
osloadvokatene.no/familie/barnefordeling/far-fikk-ingen-samvaersrett/
Nytt forlik
På bakgrunn av de sakkyndige utredningene inngikk partene et rettsforlik. Rettsforliket innebar at mor skulle ha foreldreansvaret alene, og at sønnen skulle ha fast bosted hos mor. Samvær mellom far og sønn skulle nå gjennomføres hver tredje helg, under den forutsetning at guttens besteforeldre skulle delta og overvære samværet i sin helhet.
Gjennom høsten 2017 ble det gjennomført fire samvær i samsvar med forliket. Rundt juletider ga imidlertid mor uttrykk for at gjennomføring av forliket fungerte dårlig og at det forelå økt bekymring for far. Hun mente at samvær ikke ble gjennomført med tilstrekkelig grad av tilsyn. Videre mente hun at faren fremstod som psykisk ustabil og at han befant seg i en uoversiktlig livssituasjon, blant annet med flere bekymringsmeldinger fra politiet.
Mor reiste nytt søksmål mot far
Med bistand fra Osloadvokatene reiste mor et nytt søksmål mot far. Hovedforhandlingene ble avholdt i Oslo tingrett i september 2019. På vegne av mor la advokat Tina Carlsen ned påstand om at samvær mellom far og sønn måtte gjennomføres med støttet tilsyn på grunn av farens psykiske helse og rusmisbruk.
Under domstolsbehandlingen tok retten stilling til om det var grunnlag for å endre rettsforliket fra 2017, slik at samvær mellom far og sønn i fremtiden skulle gjennomføres under støttet tilsyn fra det offentlige.
Det følger av barneloven § 64 annet ledd at rettsforlik og avtale med tvangskraft, bare kan endres når «særlige grunner» taler for det. Det må dermed påvises særskilte forhold som innebærer at det vil være til barnets beste at det fastsettes andre løsninger enn det som følger av det allerede gjeldende rettsforliket.
Osloadvokatene – Grov vold mot sønn var ikke nok til å nekte foreldrene samvær
Osloadvokatene – Grov vold mot sønn var ikke nok til å nekte foreldrene samvær
Foreldrene ble fratatt omsorgen for sønnen fordi han var utsatt for grov fysisk vold. Det var imidlertid ikke nok til å nekte foreldrene samvær med sønnen.
osloadvokatene.no/familie/barnevern/grov-vold-mot-sonn-var-ikke-nok-til-a-nekte-foreldrene-samvaer/
Medhold i kravet om samvær under støttet tilsyn i to år
Basert på sakkyndigrapporter fant retten det bevist at far var psykisk ustabil og han i perioder hadde et så stort alkoholinntak at det måtte kategoriseres som et misbruk. Da far også kunne komme med uakseptable og sårende uttalelser til sønnen, fant retten at det forelå slike «særlige grunner» som tilsa at det var til barnets beste å endre forliket fra 2017.
Videre mente retten at det beste for sønnen ville være støttet tilsyn under samvær mellom far og sønn etter barneloven § 43 tredje ledd. Retten var ikke i tvil om at faren var glad i sønnen. Likevel tilsa hensynet til barnets beste at samvær måtte gjennomføres under støttet tilsyn. På grunn av hans psykiske tilstand og alkoholmisbruk ville det være nødvendig at en tredjeperson kunne gi støtte og veiledning under samværet, samt kontrollere at far ikke møtte i beruset tilstand.
Etter gjeldende rett er utgangspunktet at støttet tilsyn i regi av det offentlige primær bør være forbigående og kortvarig, og bare unntaksvis vare ut over ett år. Likevel kom retten til at samværet skulle gjennomføres under støttet tilsyn i regi av det offentlige i to år. Retten begrunnet dette med at det trolig ville ta en stund før far fikk full kontroll over alkoholforbruket og den psykiske ustabiliteten.
Trenger du hjelp i forbindelse med en barnefordelingssak?
Osloadvokatene har lang erfaring med barnefordeling og samværsrett. Vi hjelper deg gjerne dersom du har spørsmål knyttet til samvær, eller ønsker bistand i forbindelse med en barnefordelingssak. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak og dine rettigheter – vi hjelper deg gjerne.