Sammenfiltret økonomi kan medføre sameie
Samboerskap fører ofte til sammenblandet økonomi. Den ene betaler leie eller lån, mens den andre betaler løpende utgifter til mat, klær, ferier osv.
Sameie mellom samboere
Noen vil kanskje ikke ha et system for betaling av utgifter i det hele tatt, slik at hvem som betaler hva i noen grad beror på tilfeldigheter. Mange er imidlertid ikke klar over at dette kan føre til sameie mellom samboerne, slik at den sammenblandede økonomien får en mye større betydning enn tilsiktet.
Verdier du bringer med deg inn, forblir eneeie
Hovedregelen for samboere er at de verdier som samboerne bringer med seg inn i samlivet, forblir eneeie. Samlivet i seg selv medfører med andre ord ingen sameie mellom partene. Dersom verdier skal gå over til å bli sameie må det foreligge et særlig rettsstiftende moment. Et rettsstiftende moment kan blant annet være avtale, arbeid i hjemmet, eller sammenblandet økonomi. Dette er regler som har blitt utviklet gjennom rettspraksis som følge av at det er behov for særskilte regler i det spesielle livsfellesskapet som eksisterer i et ekteskap eller samboerskap.
Høyesterettsdom
Høyesterett uttalte i Rt. 1984 s. 487:
«Utgangspunktet er at hver fortsatt eier sitt. Skal det oppstå sameie, må det foreligge avtale eller et annet rettsstiftende moment. Grunnlag for sameie kan ved siden av avtale eksempelvis være at partenes økonomi har vært så sammenfiltret at det ikke lar seg gjøre å fastslå hvem som eier hva, eller at enkelte eiendeler er innbrakt på en slik måte at man etter en konkret vurdering kommer til at de tilhører partene i fellesskap.»
Dette betyr at sameie kan oppstå i to tilfeller hvor samboernes økonomi er sammenblandet:
- økonomien er så sammenfiltret at det ikke kan fastslås hvem som eier hva.
- eiendelene er innbrakt på en slik måte at de må tilhøre partene i fellesskap.
En vanskelig vurdering
I saker der det er spørsmål om økonomien er sammenblandet i en slik grad at det må føre til sameie mellom partene, må det foretas svært konkrete og skjønnsmessige vurderinger. Det må blant annet legges vekt på om begge parter har bidratt til anskaffelsen av vedkommende eiendel, i hvilken grad økonomien er sammenblandet, om utgiftene kan spores tilbake til partene, og om begge har medvirket til anskaffelsen enten gjennom direkte økonomisk bidrag eller ved arbeid. Det er også av betydning om partene er enige om finansiering, anskaffelse og felles bruk.
Fri rettshjelp i skiftesaker
Du kan ha krav på fri rettshjelp hos Osloadvokatene. Fri retthjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense.
Vi søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du kan være trygg på dine advokatutgifter.
Relaterte saker:
Vederlagskrav etter endt samboerforhold
Sameie på grunn av husarbeid