Dette har du krav på ved samlivsbrudd
En kvinne eide en gammel hytte før hun etablerte et samboerforhold. Under samboerforholdet pusset mannen opp hytta for tusenvis av kroner med egne midler.
Samlivet opphørte og kvinnen mente hytta var i hennes eneeie. Mannen mente på sin side at det ville urimelig om han ikke skulle få være medeier eller få en kompensasjon for det arbeidet han hadde utført. Hva har du egentlig krav på i et samlivsbrudd?
Eierforholdene avgjørende ved samlivsbrudd
Når et samboerforhold tar slutt er utgangspunktet at hver tar sitt. Bakgrunnen for dette er at etablering av samboerskapet ikke medfører at eiendeler du har ervervet før eller under samlivet blir sameie. Dette betyr at du ved samlivsbruddet har krav på det du eier. Eierforholdene blir dermed avgjørende ved et samlivsbrudd.
For samboere gjelder det visse særlige regler ved fastleggelsen av eierforholdene. Disse særlige reglene innebærer, kort sagt, at samboere kan bli medeiere gjennom indirekte bidrag. Indirekte bidrag vil typisk være arbeid i hjemmet eller betaling av forbruksutgifter. Reglene for hvorvidt du har oppnådd medeierskap på dette grunnlag er til dels kompliserte og svært skjønnsmessige, og det kan derfor være nødvendig med bistand fra advokat for å vurdere om du er sameier på dette grunnlag.
Slik blir du medeier i boligen
Vederlag for berikelse av samboeren
I noen tilfeller er ikke bidraget tilstrekkelig til å bli medeier. Hvor for eksempel samboeren eide boligen før samlivets start, skal det i følge Høyesterett «atskillig til» for å bli medeier. I et slikt tilfelle oppstår spørsmålet om oppgjøret skal skje etter eiendomsgrensene, eller om du vil ha krav på en form for kompensasjon for at du har beriket samboeren. Høyesterett slo for første gang fast i avgjørelsen inntatt i Rt. 1984 s.497 at samboere kan ha krav på tilbakebetaling av penger hvor det har skjedd en berikelse av den andre samboeren.
Formålet med et slikt vederlag er å utjevne et ellers urimelig økonomisk oppgjør.
For at du skal ha krav på tilbakebetaling av penger fra den andre samboeren kreves det for det første at du har tilført den andre en økonomisk fordel. For det andre kreves det at det vil være rimelig å tilkjenne vederlag.
I en Høyesterettsdom fra 2011 ble praksis på å tilkjenne vederlag for berikelse av samboer innstrammet. Avgjørelsen innebærer at samboere bør avtalefeste sine rettigheter, ettersom det ikke er sikkert at du vil ha krav på å få tilbakeført pengene du har tilført den andre under samlivet. På denne bakgrunn anbefales det å skrive en samboerkontrakt.
Fri rettshjelp i skiftesaker
Du kan ha krav på fri rettshjelp hos Osloadvokatene. Fri retthjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense.
Vi søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du kan være trygg på dine advokatutgifter.
Har du spørsmål om samlivsbrudd og rettigheter?
Relaterte saker:
Hva har du rett på ved brudd eller skilsmisse
Du kan kreve overtagelse av samboers bolig og innbo ved brudd