Aarealavvik på fire kvadratmeter på leiligheten - fikk erstatning
Fikk opplyst at leiligheten hadde et boareal på 58 kvm, men det viste seg at den bare var 54 kvm.
Kjøperen inngikk kontrakt med selgeren om å kjøpe leiligheten på 58 kvm for kr 1,2 millioner med tillegg av omkostninger. Leiligheten var kjøpt med oppussingsformål, og skulle selges videre etter kort tid. Leiligheten ble lagt ut for salg ca. 5 måneder etter kjøpet, og i forbindelse med salget engasjerte eieren takstmann til å taksere leiligheten. Markedsverdien ble satt til 1,33 millioner kroner, og boligarealet utgjorde 54 kvm. Dette resulterte i at kjøper reklamerte overfor selger, og krevde prisavslag for arealavvik.
Når utgjør arealavvik en mangel?
Etter avhendingslova har kjøperen krav på prisavslag dersom det foreligger en mangel ved leiligheten. Innendørs arealavvik reguleres av den generelle bestemmelsen om uriktige opplysninger i avhl. § 3-8. Arealavvik innebærer at boligens areal ikke stemmer overens med opplysningene om areal gitt av selger, altså at eiendommen er mindre enn opplyst.
Arealavviket må være av en viss størrelse
Utgangspunktet for vurderingen av om det foreligger en arealsvikt som anses å være en mangel, er at arealsvikten må være av en viss størrelse. Det er altså ikke ethvert avvik mellom korrekt og oppgitt boligareal som utgjør en mangel i avhendingslovas forstand. Avviket skal regnes i forhold til det som er avtalt. I denne saken utgjorde avviket 4 kvm eller 6,9%. Lagmannsretten vurderte at et avvik på 4 kvm ved en leilighet på 58 kvm, utvilsomt representerte en mangel. Lagmannsretten la her vekt på at leiligheten var relativt liten, slik at avviket på 4 kvm utgjorde hele 6,9%.
Arealavvik må ha virket inn på avtalen
For at mangelen skal ha rettsvirkning må avviket ha virket inn på avtalen, jf. avhendingslova § 3-8 annet ledd. Lagmannsretten legger til grunn at avviket har virket inn på avtalen dersom arealavviket har virket inn på prisen. I denne saken var det sannsynliggjort at kjøperen ikke ville kjøpt leiligheten dersom kvadratprisen oversteg en viss grense. Denne grensen var oversteget når leiligheten viste seg å være 54 kvm, og ikke 58 kvm. Vilkåret var derfor oppfylt. Kjøperen hadde dermed krav på et forholdsmessig avslag i prisen, som i denne saken ble fastsatt til kr 45 000.
Har du spørsmål rundt boligkjøp og arealavvik?
Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.
Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.
Vi hjelper deg også med å søke om rettshjelpdekning hos forsikringsselskapet ditt dersom du har innboforsikring eller annen forsikring som dekker kostnadene med din sak.
Relaterte saker:
Oppdaget saltutslag på badet, som viste seg å være omfattende fuktskader
Fikk millionerstatning for museskader